Master Scriptie Circulaire Economie & duurzame business cases

Over twee weken mag ik mijn master Industrial Design Engineering afronden door mijn masterscriptie over Circulaire Economie in Asset Management te presenteren en verdedigen. Deze scriptie is het resultaat van 9 maanden onderzoek en stage bij netbeheerder Liander. Het onderzoek richtte zich op duurzame investeringsbeslissingen. Hierin is met name gefocust op ecologische duurzaamheid. Om te bepalen wat de belangrijkste factoren zijn van ecologische duurzaamheid binnen investeringsbeslissingen heb ik de Circulaire Economie als uitgangspunt genomen. Binnenkort zal ik wat meer over de resultaten van mijn onderzoek schrijven.

Hieronder kan je de samenvatting en de digitale versie van mijn scriptie vinden (Engels).

Thesis-cover-web

Download


A Business Case Model to Support Sustainable Investment Decisions

Adding Circular Economy to Asset Management

Samenvatting

In de laatste jaren heeft materiaal schaarste steeds meer aandacht gekregen vanwege opkomende milieu, sociale en financiële vraagstukken waar onze maatschappij mee te maken krijgt. De Circulaire Economie is een nieuw duurzaamheidsconcept dat zich richt op materiaal efficiëntie ter ondersteuning van het milieu, sociale cohesie en zakelijke kansen.

Liander, een Nederlandse netbeheerder, heeft als doel gesteld om de eerste circulaire netbeheerder te worden. Om dit te bereiken willen ze de Circulaire Economie, en dus duurzaamheid, in de business case meenemen. Het doel van het onderzoek is het integreren van ecologische duurzaamheid in investeringsbeslissingen. Echter, investeringsbeslissingmethodieken die duurzaamheid meenemen zijn nog er nog maar nauwelijks. Verschillende wetenschappers hebben de noodzaak hiervan aangegeven, maar gaven ook aan dat het een complex onderwerp is. Om die reden is getracht de complexiteit van het onderwerp te structureren in een praktische en begrijpelijke methode vanuit het perspectief van de Circulaire Economie.

Een conceptueel model voor een duurzame business case is ontwikkeld en is vertaald in een ondersteunende methodiek voor duurzame investeringsbeslissing (SIDA). Dit model is er op gericht om investeringen transparanter en inzichtelijker te maken. Het is tot stand gekomen middels de Design Science methodologie op basis van literatuur en een casus bij Liander. Deze casus, over distributietransformatoren, fungeerde als een toets om het model en de toepassing hiervan te evalueren.

Het onderzoek concludeert dat de duurzaamheid van het milieu moet worden opgenomen als een afzonderlijk onderdeel in de investeringsbeslissing methodologie. Dit onderdeel wordt gedefinieerd met behulp van drie indicatoren: (1) materiaalgebruik, (2) de ecologische voetafdruk, en (3) de milieueffecten. Daarnaast is het SIDA model geslaagd toegepast in de casus over de distributietransformatoren van Liander. Als follow-up van dit onderzoek wordt er aanbevolen om het ontwikkelde model in andere sectoren te valideren. Met name in sectoren met assets die intensief onderhoud nodig hebben. Daarbij wordt er geadviseerd om vervolg onderzoek uit te voeren en worden er aanbeveling gedaan richting Liander en de overheid.

Citation: Korse, M., 2015, A Business Case Model to Make Sustainable Investment Decisions, University of Twente.

Je kan ook een korte hand-out van mijn scriptie downloaden (engels):

Invalid download ID.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.